avanscredit
кредит до 25000 грн.
tengo
кредит до 23000 грн.
credit kasa
кредит до 50000 грн.
credit7
кредит до 30000 грн.

З кожним днем ринок кредитування збільшує свої об'єми, кредити видають на різний термін, під різні відсотки, а також під різні види застав. Заставою по кредиту може виступати рухоме і нерухоме майно: машина, квартира, техніка, депозитний вклад, також заставою по кредиту може виступати земельна ділянка. Земля, яка виступає в ролі застави, може мати будівельне призначення, а може бути сільськогосподарського значення.

Не дивлячись на те, що земля останнім часом є одним з найвигідніших капіталовкладень, банки не квапляться видавати кредити під заставу земельних ділянок.

Зв'язано це в першу чергу з великими фінансовими ризиками, прогнозувати ліквідність земельної ділянки в майбутньому складно, для цього необхідно враховувати безліч чинників. Також великі складнощі виникають і із з'ясуванням реальної вартості ділянки. Коли заставою виступає квартира або автомобіль, таких складнощів не виникає, і тому кредити під заставу такого майна видають більш охоче.

Як отримати кредит під заставу землі?

Кредит, який можна отримати під заставу землі може бути цільовим (призначений на певну мету) і нецільовим (тоді позичальник може витрачати кошти на свій розсуд).

Головною умовою здобуття кредиту є право власності на землю. Ділянка, яка виступає в ролі застави, має бути оформлена на ваше ім'я. У державному акті про право на власність повинно бути вказано, яке значення має земельна ділянка, сільськогосподарське чи для індивідуального будівництва.

Незрідка кредит потрібний для будівництва будинку на ділянці, яка виступає як застава, в такому разі, земля обов'язково має бути призначена для індивідуального будівництва, а до ділянки мають бути проведені комунікації (водопровід, газопровід, електрика). У позичальника також мають бути в наявності документи на будівництво і проектно-кошторисна документація. Деякі банки вимагають наявність договору з будівельною організацією, яка зводитиме будинок.

Перелік документів для оформлення кредиту під заставу ділянки:

  • заява на видачу кредиту
  • паспорт
  • довідка про доходи
  • код платника податків, якщо в країні діє система податкової ідентифікації
  • згода чоловіка\жінки (нотаріально завірена), якщо позичальник одружений
  • документи, підтверджуючі законність знаходження в країні (якщо кредит оформляє іноземний громадянин)
  • державний акт про право власності на земельну ділянку
  • довідки з районного відділу земельних ресурсів про обмеження по ділянці
  • довідка про його нормативно-грошову оцінку
  • звіт про експертну грошову оцінку ділянки

Якщо ділянка перейшла у вашу власність на підставі операції купівлі-продажу, в договорі, як правило, вказується суму, за яку ви придбали ділянку. Зазвичай цю суму значно занижують, аби не платити велике мито при оформленні операції. У випадку з кредитом, такий поворот буде не на користь власника ділянки, оскільки при оцінці вартості ділянки, банк може узяти в якості основої суму вказану в договорі.

Незрідка, банки, щоб мінімізувати ризики, вимагають у позичальників внесення великого первинного внеску, і видають кредит під заставу нерухомості на суму не більше половини вартості ділянки землі. А при низькій вартості ділянки розраховувати на кредит і зовсім не вартує.

Враховуючи сучасні реалії, існує і інший вид кредитування під заставу землі. У коттеджних селищах будинки продаються разом із землею, незрідка кредит видається на покупку котеджу, під заставу земельної ділянки, на якій він був побудований. В такому разі позичальник повинен мати чіткий план з позначеними кордонами і кадастровим номером ділянки.

Що потрібно враховувати при оформленні кредиту під заставу ділянки землі?

У прагненні мінімізувати фінансові ризики банки не видають довгострокові кредити під заставу землі, як показує практика максимальний термін, на який видається кредит, не перевищує 10 років.

На майно, що знаходиться в заставі, накладається ряд обмежень. Якщо позичальник узяв кредит під заставу ділянки землі і почав на нім будівництво, без відома банку, фінустанова має право розірвати кредитний договір і зажадати достроково погасити кредит.