Договір про кредит підписаний онлайн без печатки
avanscredit
кредит до 25000 грн.
tengo
кредит до 23000 грн.
credit kasa
кредит до 50000 грн.
credit7
кредит до 30000 грн.

З 1 липня 2020 року НБУ став регулятором небанківських фінансових установ. Відтоді адреси Національного Банку України надходять звернення від громадян з проханням анулювати борги перед кредитними організаціями, оскільки кредитний договір було укладено онлайн і не варто підпис позичальника, а значить, кредитна компанія порушила правила оформлення договору. Чи є підстави так рахувати?

Відразу відповімо, що оформлений договір у режимі онлайн через Інтернет, рівноцінний звичайному паперовому договору.

Якщо ви оформили кредитний договір онлайн, використовуючи одноразовий пароль, то такий онлайн-договір рівнозначний звичайному паперовому договору. За законом однотипний пароль має таку ж юридичну силу, як і власноручний підпис або кваліфікований електронний підпис (Закон України «Про електронні довірчі послуги»). Тому не варто нехтувати своїми зобов'язаннями за кредитом, якщо він укладений в онлайн-форматі. Для цього читаємо o Можна не виконувати кредитний договір, оформлений онлайн: роз'яснення НБУ

У деяких клієнтів фінкомпаній викликає подив той факт, що у разі виникнення прострочення за кредитом, ув'язненим, інформація про них потрапляє до колекторів. Так відбувається тому, що під час укладання договору на вебсайті ви поставили "галочку" навпроти рядка "підтверджую згоду на обробку своїх персональних даних, у тому числі їх передачі в бюро кредитних історій". Така згода є підставою для фінансової установи передавати інформацію про клієнта в колекторській компанії, якщо він не виконує своїх зобов'язань. В результаті колектор може телефонувати за вказаними в анкеті номерами телефону та надсилати листи клієнту. До того ж інформація про вас буде доступна бюро кредитних історій. У майбутньому це ускладнить отримання нового кредиту.

Читайте всі документи під час підписання договору з фінансовою компанією. Онлайн – не виняток

Онлайн договір на кредит

Важлива порада всім, хто планує брати кредит, – уважно читайте умови договору. Особливо якщо підписуєте його онлайн. Адже, підписуючи договір, у тому числі за допомогою одноразового пароля, ви берете на себе зобов'язання виконувати його умови. Тому уважно прочитайте документи, роздрукуйте та збережіть екземпляр договору.

У документі мають бути прописані всі умови кредиту – процентна ставка, можливі комісії та додаткові платежі, штрафні санкції у разі прострочення виплат. Не варто нехтувати інформацією щодо обробки персональних даних. Адже ви даєте згоду на передачу інформації про вас третім особам, наприклад, органам державної влади чи колекторським компаніям. Також зверніть увагу, якщо ви берете кредит, більший за мінімальну зарплату (зараз 6500 грн), терміном більш ніж на один місяць, то фінкомпанія повинна надати вам не лише договір, а й паспорт споживчого кредиту. У такому паспорті зазначається реальна річна процентна ставка та додаткові комісії. Це вимоги Закону України "Про споживче кредитування".

Якщо фінансова компанія порушила ваші права, скаржтеся.

Якщо фінансова компанія не виконує умов договору, рекомендуємо звернутися зі скаргою на ім'я керівництва фінансової установи. Не отримайте відповіді – звертайтесь до Національного Банку України.