Денис Пресіч - керівник сервісу Кредит Онлайн
avanscredit
кредит до 25000 грн.
tengo
кредит до 23000 грн.
credit kasa
кредит до 50000 грн.
credit7
кредит до 30000 грн.

Українці все частіше звертаються за швидкими кредитами до МФО. Водночас не у всіх вдається успішно їх повернути, і коли в інтернеті трапляються оголошення про послугу видалення кредиту з бази МФО виникає питання – це шахрайство або реальна процедура.

Де розміщують пропозиції щодо видалення кредитів з бази МФО?

Найбільш поширеними джерелами таких оголошень є:

  • OLX;
  • Telegram;
  • Facebook;
  • Instagram;
  • тематичні форуми для боржників;
  • спеціальні сайти.

За допомогою цієї послуги обіцяють позбавитися боргів за кредитом за максимально короткий час. За певну плату людям пропонують позбутися боргів у МФО, і однозначно така послуга є незаконною.

Для співпраці шахраї пропонують відправити на карту половину вартості послуги, а остаточно розрахуватися вже після отримання результату. Також для виконання задуманого плану від клієнта просять надати ІПН та номер телефону.

Вартість такої послуги залежить від суми боргу за кредитом і може становити від кількох сотень до кількох тисяч гривень. При цьому жодних гарантій про успішне проведення операції не надається. Щоб залучити клієнтів надаються відгуки від клієнтів, які залишилися задоволені послугою та швидко позбулися боргів.

Для правдоподібності клієнтам можуть повідомити, що роботи проводяться колишніми співробітниками кредитуючих компаній у загальній базі МФО, до якої у них залишився доступ.

Міф чи реальність?

Людина замислилася так чи ні складне рішення

Чи дійсно можна видалити кредит з бази МФО, чи це чергова шахрайська схема для виманювання грошей у довірливих людей? Адже в стресовій ситуації людина може видати хибне за дійсне, особливо коли шахраї надають переконливі докази реальності даного способу звільнення від боргів.

Насправді перевірити реальність оголошень про такі послуги не складно, для цього існує низка аргументів:

  • МФО не формують єдиної бази боржників. Кожна компанія веде свою базу, яка забезпечується надійним захистом.
  • Якщо подивитися відео відгуки клієнтів, то можна виявити, що люди говорять заучені фрази або взагалі читають із написаного за кадром.
  • Реквізити банківських карток, на які потрібно перевести оплату за послугу, починаються з номерів 489049. Такі реквізити карт свідчать, що вони випускаються російським банком ЗАТ «Ківі Банк». Особливість таких карток – прив'язка картки до безіменного Ківі Кошелька. За допомогою такого гаманця можна отримати гроші на карту без проходження ідентифікації.
  • Наявність паспорта співробітника, який обіцяє надати Вам послугу, ще не доводить справжність документа. Адже зловмисники можуть піти на будь-які хитрощі, щоб залучити клієнта та виманити гроші.
  • Спеціальні сайти за такими послугами зроблені, як правило, «нашвидкуруч», без якісного оформлення та наповненості. Це не повинно бути сприйнято як гарантія надання якісної послуги.

Що робити жертвам шахраїв?

Шахраї в Інтернеті крадуть дані

У тому випадку, якщо клієнт вже переказав гроші шахраям, то шанси їх повернення близькі до нульових, але він все ж таки є - як повернути гроші, перераховані шахраю. На думку адвокатів, за таких умов для притягнення шахраїв до повної відповідальності та стягнення грошей із завданих збитків знадобиться велика сума грошей.

Не менш складним завданням є вплив на припинення роботи шахраїв. Адже якщо заблокувати шахрайський сайт або чат, вони можуть створити новий. А для блокування нових сайтів/чатів вже знадобляться підстави, зокрема, рішення суду.

На думку фахівців, при боргах за кредитом необхідно дослухатися наступних рекомендацій:

  1. за жодних умов не зв'язуватися з подібними шахраями, незважаючи на їх привабливі пропозиції та обіцянки;
  2. у разі переказу коштів на карту шахраїв потрібно написати заяву в поліцію та замінити свою банківську картку;
  3. кожний позичальник повинен розуміти, що видалити позику МФО третім особам неможливо.

Де зберігаються дані про боржників?

Від своєчасності виплати кредитів залежить репутація клієнта та можливість схвалення нового кредиту надалі. Банки та МФО передають інформацію про всі виплати, прострочення та борги в Українське бюро кредитних історій (УБКД). Дивись уважно все МФО України список! Тому в процесі прийняття рішення щодо кредиту ключовим джерелом інформації є УБКІ. Кожен позичальник може перевірити свою кредитну історію в УБКІ, а щорічно така послуга є безкоштовною.

Ну, а щоб боргів і кредитів було мені, то треба знати 7 простих способів як позбутися боргів за кредитом!