avanscredit
кредит до 25000 грн.
tengo
кредит до 23000 грн.
credit kasa
кредит до 50000 грн.
credit7
кредит до 30000 грн.

Текст буде довгий і я не розраховую на те, що його прочитають всі мої передплатники, але дуже б хотілося, щоб його прочитали депутати, які за родом своїх обов'язків повинні розуміти за, що вони голосують. Якщо зможете поділитися цим постом, буду вдячний.

Відразу хочу розставити крапки над i - для мене це вже питання не про гроші. Я бачу, що під прапором боротьби за захист інтересів підприємців може статися звичайний дерибан. Я не можу терпіти несправедливість і я хочу, щоб незалежно від того як вирішитися ситуація з регулюванням еквайрингу, виграли клієнти, а не власники великих мереж або не дай Бог власники «зажерливих» банків (55% яких за активами державні).

Але спочатку короткий лікнеп як працює ринок.

Упевнений 99% тих, хто обговорює цю тему, не до кінця володіє питанням, а він, насправді, не дуже складний.

Коли клієнт платить карткою в магазині, магазин платить банку, який встановив термінал 1,8-2,7% (хто як домовився або який банк вибрав). Для простоти візьмемо, наприклад, 2,5%.

Ця комісія розподіляється наступним чином:

  • 1,5 процентних пункту (пп) або 60% в нашому прикладі отримує банк, який випустив карту, яка заплатила в магазині. Це називається interchange fee.
  • 0,025пп або 1% забирає собі Visa або MasterCard.
  • 0,975пп або 39% забирає собі банк, який встановив термінал.

У банку, який поставив термінал є витрати на амортизацію терміналів, персонал, який їх обслуговує і розставляє по точкам, витратні матеріали, ПЗ терміналів. Прибуток у нього, від сили, 0,3пп і це дуже оптимістично.

Банк, який випустив картку, отримує більше всіх. Тут є чим поживитися.

Як ми витрачаємо ці гроші?

  • 0,9-1пп (65%) в середньому йде на кешбекі клієнтам. З початку проекту ми виплатили вже більше 1,8 млрд.грн кешбека, і тут сплачено понад 350 млн.грн. податків.
  • 0,2-0,3пп це витрати, пов'язані з емісією карток, їх логістикою, обслуговуванням, фрод, який за правилами платіжних систем, в деяких випадках ставиться на емітента.
  • Решта прибуток - 0,3пп. (20% від отриманих 1,5%)

Лікнеп закінчено.

Тепер до суті моєї пропозиції.

Куди б не передали ці 1-1,5пп в разі регуляції - чи залишать їх банкам або віддадуть рітейлерам, необхідно законодавчо закріпити, щоб 1% від кожної витрати по карті в Україні йшов на знижку або кешбекі клієнтам.

Залишите як зараз, тоді треба поставити за обов'язок банкам це робити (хоч вони і зараз майже всі це роблять, але добровільно)

Передасте ці гроші торговцям - зобов'яжемо торговців давати знижку 1% при оплаті карткою.

Сьогодні торговці, при лобіюванні закону, обіцяють знизити ціни, але цього точно не відбудеться. Ніхто ніколи не доведе, що ціна не знизилася.

Ціни будуть такі ж, але нам скажуть, що ми їх знизили, просто курс виріс або вхідна ціна підросла або ще 100500 причин, які неможливо перевірити. Дбаєте про клієнтів, тоді платите клієнтам 1%, який ви під прапором захисту їх інтересів собі відвоювали. Або, що набагато простіше, поставити за обов'язок банкам платити цей 1%, щоб це була не маркетингова ініціатива Моно або Привату, а законодавчо закріплена норма.

Тоді у цій теми буде реальний бенефіціар - Клієнт!

Врахуйте, до речі, що якщо 1% клієнт отримує у вигляді знижки, то податків немає, а якщо у вигляді кешбека у банку, то податки є.

Якщо цього не зробити, а просто знизити тариф - банки піднімуть абонплату на термінали і дрібні торговці нічого не виграють, великі торговці ніяких цін не знизять, кешбекі банків закінчаться. В результаті програють маленькі підприємці і клієнти банків, а у виграші залишаться великі мережі.

Тут багато говорять про олігополію на фінансовому ринку і саме тому треба відрегулювати банки, але я вам раджу подивитися наш публічний дашборда https://www.monobank.ua/dashboard. Тут є витрати наших клієнтів в різних категоріях і на кого вони припадають. У кожній категорії ТОП-5 продавців, контролюють від 80 до 95% категорії, але це звичайно не олігополія;

Чи не маленькі підприємці, а великі мережі наживуться на цьому законі.

Віддайте ці гроші клієнтам! Це ж ваші виборці!

Сеанс черной магии с полным ее разоблачением. Текст будет длинный и я не рассчитываю на то, что его прочтут все мои...

Опубликовано Олегом Гороховским Суббота, 20 марта 2021 г.